آدمى در جهان نشانه است و تیرهاى مرگ بدو روانه ، و غنیمتى است در میان و مصیبتها بر او پیشدستى کنان . و با هر نوشیدنى ، ناى گرفتنى است و با هر لقمه‏اى طعام در گلو ماندنى ، و بنده به نعمتى نرسد تا از نعمتى بریده نشود ، و به پیشباز روزى از زندگى خود نرود تا روزى از آنچه او راست سپرى نشود . پس ما یاران مرگیم و جانهامان نشانه مردن ، پس چسان امیدوار باشیم جاودانه به سر بردن ؟ و این شب و روز بنایى را بالا نبردند جز که در ویران کردن آن بتاختند و در پراکندند آنچه فراهم ساختند . [نهج البلاغه]


ارسال شده توسط برعکس بهار در 87/8/8:: 7:8 صبح

 

 

 

برکات توبه
صاحب مصباح الهدایه نتایج توبه را چهار چیز می‏داند که عبارتند از:

 (1    کسب محبت الهی، زیرا خداوند فرموده است: «اِنَّ اللّه یُحِبُّ التَوابِینَ».    
2)   پاک شدن از گناه که بزرگان طریقت گفته‏اند: «اَلتّائِبُ مِنْ الذَنْبِ کَمَنْ لاذَنْبَ لَهُ»
3)   تبدیل سیئات به حسنات، زیرا خداوند در کتاب هدایت وعده داده است که «یُبَدِّل اللّه سَّیئاتِهِمْ حَسَناتٍ».     

4)  تائب از گناه، چنان پاک و مبری می‏شود که خودش نیز گناه خود را نخواهد دید و از معصومین نقل است که خداوند به ملائکه خویش که حاملان عرش او هستند فرمان می‏دهد که چنان گناه او را پاک کنید که خود او نیز گناهش را نبیند و نداند: «فَاغْفِرْ لِلَّذینَ تابُوا».                      

امام خمینی (ره) نیز در مورد نتیجه توبه می‏نویسد:
اگر توبه خالص باشد تائب، محبوب خداوند می‏شود، پس محبوبیت نزد خالق نتیجه توبه است.
ایشان به نکته‏ای ظریف نیز توصیه می‏کند و آن این است که انسان سالک، باید همواره متوجه باشد که اگر چه نتیجه توبه محبوبیت حضرت دوست را به دنبال دارد امّا به یاد داشته باشد که توبه خالص بسیار دشوار است و بر فرض توفیق و صحّت توبه باید به «کَمَنْ» در جمله «التَّائِبُ کَمَنْ لاَ ذَنَبَ لَهُ» توجّه شود. زیرا فرق است میان دوستی که در همه عمر با صفا و خلوص رفتار کرده با دوستی که خیانت کرده و سپس عذر تقصیر خواسته است. پس با توجّه به مشکل بودن توبه و ذکر این نکته، انسان باید همواره مراقب باشد و حتّی‏الامکان از معاصی و نافرمانی پرهیز کند که به تعبیر ایشان «اصلاح نفس پس از اِفساد، از امور مشکله است».(24)
ای عزیز، مبادا شیطان و نفس اماره وارد شوند و بر تو وسوسه نمایند و مطلب را بزرگ نمایش دهند و تو را از توبه منصرف کنند و کار تو را یکسره نمایند. بدان که در این امور هر قدر، ولو به مقدار کمی نیز باشد، اقدام بهتر است... گناهان متراکم است و خطاها متزاحم، از لطف خداوند مأیوس مشو و از رحمت حق ناامید مباش که حق تعالی اگر تو به مقدار مقدور اقدام کنی، راه را بر تو سهل می‏کند و راه نجات را به تونشان می‏دهد... مبادا از رحمت حق غافل شوی و گناهان و تبعات آن در نظرت بزرگ آید. رحمت حق از همه چیز بزرگتر و به هر چیز شامل است: «داد حق را قابلیت شرط نیست.»   

 

 


کلمات کلیدی :